BENVINGUTS AL BLOC DE L´ESQUADRA "TRABUC D´OR"
EN LA FESTA I EN LA BROMA, SEMPRE ELS PRIMERS.
COM ELS MARROCS.

divendres, 25 d’abril del 2008

25 D´ABRIL 301 ANYS


25 d'abril de 1707: 301 anys de la Batalla d'Almansa*
Avui 25 d'abril es compleixen 301 anys de la batalla decisiva de la Guerra de Successió de la corona de Castella, on el bàndol francocastellà comandat per Felip V -borbons i filipistes- va derrotar el bàndol austriacista que donava suport a l'Arxiduc Carles d'Àustria. Castella ocupà aleshores el Regne de València per dret de conquesta i hi imposà els temuts Decrets de Nova Planta. No cal dir que el Regne de València va perdre en aquell mateix instant tots els furs de què disposava fins aleshores. La Batalla d'Almansa fou el principi de la fi de la Corona d'Aragó o Corona catalanoaragonesa. El Principat de Catalunya i les Illes restaren fidels a l'Arxiduc Carles fins el 1714 i 1715 respectivament, moment en què van caure sota el jou de la corona castellana. El 1716 un últim i definitiu Decret de Nova Planta signava i marcava el final de la Corona d'Aragó, moment en què s'abolien les seues principals institucions i veia reduïda a la mínima expressió la seua independència, autonomia, mercat, moneda i lleis pròpies. A Xàtiva des de fa forces anys pengen cap per avall un quadre de Felip V en record de la crema de la ciutat per part de les tropes borbòniques, un cop acabada la Batalla d'Almansa.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Disculpad mi ignorancia, ¿Cual es el momento en que la Corona de Aragón pasa a ser Corona Catalanoaragonesa?.

Anònim ha dit...

En el moment en que la gent intenta adeqüar la història per a que li quadre en el seu discurs

Anònim ha dit...

Que quede una cosa clara, el rei legítim era Felip V segons el testament polític de Carles II. El Arxiduc, amb molta fam de corona, va provocar una guerra mondial. Fam que va acabar, entre altres coses quan va ser nomenat: Carlos VI del Sacro Imperio Romano Germánico, se li va oblidar promte lo de ser Carles III d'Espanya.

Qué passa quan provoques una guerra i perds? S'aplica el deret de conquesta. I si no s'haguera provocat una guerra i haguera reinat Felip V tal como estava previst?